czwartek, 4 grudnia 2014

O cukrzycy w dwóch słowach, autor: Monika Rafałowska


W ramach listopadowych akcji naszego Koła, jako podsumowanie i uzupełnienie, kilka słów odnośnie profilaktyki cukrzycy typu 2.
            Mimo, iż o cukrzycy mówi się dziś dosyć często to rok rocznie przybywa osób dotkniętych tą chorobą! W Polsce cierpi już około 3 mln osób.
           
            Cukrzyca jest chorobą charakteryzującą się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi, zwanym hiperglikemią. Może być to spowodowane zaburzeniami wydzielania lub też działania insuliny. Rozwój cukrzycy związany jest z narastającą insulinoopornością (oporność komórek i tkanek na działanie insuliny), która na ogół zaczyna się wiele lat przed wystąpieniem jawnej cukrzycy.
           
            Istnieje kilka czynników zwiększających ryzyko zachorowania na cukrzycę Należą do nich głównie:

  nadwaga (BMI ≥ 25 kg/m²)
  niska aktywność fizyczna
  cukrzyca występująca w rodzinie
  nadciśnienie tętnicze ( ≥ 140/90mmHg)
  hiperlipidemia (stężenie cholesterolu HDL ≤ 40mg/dl)
  choroba układu sercowo-naczyniowego
  zespół policystycznych jajników (PCOS)
  stwierdzona w poprzednich badaniach nieprawidłowa glikemia na czczo ( > 100 mg/dl)


            Osoby znajdujące się w grupie ryzyka w szczególny sposób powinny zatroszczyć się o zmianę dotychczasowego stylu życia na zdrowszy. Ważnym elementem jest tu aktywność fizyczna, gdyż ona pozwala organizmowi spożytkować ewentualny nadmiar energii dostarczonej z pożywienia oraz usprawnić funkcjonowanie np. układu krwionośnego. Ponadto regularna aktywność fizyczna w ilości minimum 150 min/tygodniowo zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy o ok.65 %.
            Kolejnym aspektem, dość często bagatelizowanym, jest zdrowy sen, który powinien trwać 7-8 godzin na dobę. Brak snu zmniejsza insulinowrażliwość tkanek i komórek poprzez zwiększanie stężenia kortyzolu (tzw. hormon stresu). Co ważne odpowiedni sen chroni nas również przed rozwojem nadwagi i otyłości. Podczas snu reguluje się poziom leptyny, która bierze udział w długoterminowej regulacji pobierania pokarmu, a także zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.

            Istotnym czynnikiem w profilaktyce cukrzycy jest oczywiście prawidłowa dieta! Ważne jest aby w codziennej diecie kierować się kilkoma prostymi wskazówkami:

  wybierać węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo, ryż, kasze), które z jednej strony dostarczają niezbędnych składników odżywczych z drugiej zaś są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Z tych też powodów spożywanie węglowodanów złożonych, przy jednoczesnym ograniczaniu węglowodanów prostych (np. sacharoza, białe pieczywo) chroni przed rozwojem insulinooporności.

  unikać spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są np. wołowina, wieprzowina, masło, masło kakaowe, olej palmowy.

  unikać spożywania kwasów tłuszczowych typu trans (inaczej utwardzone oleje roślinne). Źródeł tłuszczów trans jest wiele. Można je między innymi znaleźć: we wszelkiego rodzaju fast foodach, a także w chipsach, paluszkach, słodyczach i innych „smacznych” przekąskach. Są one niebezpieczne ponieważ powodują wzrost cholesterolu (frakcja LDL) we krwi, którego następstwem mogą być m.in. choroby układu krążenia.

  wybierać produkty bogate w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które zmniejszają ryzyko insulinooporności, podnosząc przy tym poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Ich źródła to m.in. oliwa z oliwek, olej lniany czy też ryby morskie (makrela, śledź, łosoś).

  spożywać produkty i potrawy o średnim bądź niskim indeksie glikemicznym (IG). Dzięki temu glukoza stopniowo uwalniana do krwi nie powoduje nagłego i wysokiego wzrostu insuliny, chroniąc przed wspominaną już insulinoopornością.

  spożywać produkty bogate w magnez oraz witaminę D. Magnez odgrywa istotną rolę w regulacji działania insuliny, natomiast witamina D bierze udział w regulacji pracy komórek trzustki oraz w produkcji insuliny. Bogate w magnez są m.in.: produkty zbożowe, pestki dyni, migdały oraz szpinak. Witamina D w dużych ilościach znajduje się w olejach z wątroby ryb (tran). Ponadto witamina D może syntetyzować się w naszej skórze przy udziale promieniowania UV, czyli ekspozycji na światło słoneczne.

Warto pamiętać, że jesteśmy odpowiedzialni za stan naszego zdrowia i samopoczucia. I to jak kształtujemy nasze nawyki żywieniowe będzie miało odbicie w przyszłości. Dlatego nie odkładajmy zdrowia na później i zacznijmy już dziś troszczyć się o to co ważne!


            Jeżeli zauważasz u siebie objawy takie jak:

  duże pragnienie oraz częste oddawania moczu
  chudnięcie, mimo normalnej diety
  drażliwość, apatia
  zmęczenie, senność
  łatwo powstające siniaki oraz trudniej gojące się rany
  sucha, swędząca skóra
  stany zapalne narządów płciowych


Zgłoś się na wizytę kontrolną do lekarza w celu wykonania rutynowych badań w kierunku cukrzycy!


Bibliografia:

1.  Mirosław Jarosz; „Praktyczny podręcznik dietetyki”, Warszawa Instytut Żywności i Żywienia;
2. Nancy J. Peckenpaugh; „Podstawy żywienia i dietoterapia” wydawnictwo Elsevier
3. Palomer X, Gonzalez-Clemente JM, Blanco-Vaca F, Mauricio D; „Role of vitamin D in the pathogenesis of type 2 diebetes mellitus”, Diabetes Obes Metab 10(3): 158-197,2008;

4. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki; „Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu”; 
5. P. Gogga, J. Karbowska, W. Meissner, Z. Kochan; „ Rola leptyny w regulacji metabolizmu lipidów i węglowodanów”; Postępy Hig Med Dośw; 65, 255-262, 2011; 
źródło grafiki : google grafika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz