W ramach listopadowych akcji
naszego Koła, jako podsumowanie i uzupełnienie, kilka słów odnośnie
profilaktyki cukrzycy typu 2.
Mimo, iż o cukrzycy mówi się dziś dosyć często to rok
rocznie przybywa osób dotkniętych tą chorobą! W Polsce cierpi już
około 3 mln osób.
Cukrzyca jest chorobą charakteryzującą się zwiększonym
stężeniem glukozy we krwi, zwanym hiperglikemią. Może być to spowodowane
zaburzeniami wydzielania lub też działania insuliny. Rozwój cukrzycy związany
jest z narastającą insulinoopornością (oporność komórek i tkanek na działanie
insuliny), która na ogół zaczyna się wiele lat przed wystąpieniem jawnej
cukrzycy.
Istnieje kilka czynników zwiększających ryzyko
zachorowania na cukrzycę Należą do nich głównie:
• nadwaga (BMI ≥ 25 kg/m²)
• niska aktywność fizyczna
• cukrzyca występująca w rodzinie
• nadciśnienie tętnicze ( ≥ 140/90mmHg)
• hiperlipidemia (stężenie cholesterolu HDL ≤ 40mg/dl)
• choroba układu sercowo-naczyniowego
• zespół policystycznych jajników (PCOS)
• stwierdzona w poprzednich badaniach nieprawidłowa glikemia na
czczo ( > 100 mg/dl)
Osoby znajdujące się w grupie ryzyka w szczególny sposób
powinny zatroszczyć się o zmianę dotychczasowego stylu życia na zdrowszy.
Ważnym elementem jest tu aktywność fizyczna, gdyż ona pozwala organizmowi
spożytkować ewentualny nadmiar energii dostarczonej z pożywienia oraz
usprawnić funkcjonowanie np. układu krwionośnego. Ponadto regularna aktywność
fizyczna w ilości minimum 150 min/tygodniowo zmniejsza ryzyko powstawania
cukrzycy o ok.65 %.
Kolejnym aspektem, dość często bagatelizowanym, jest
zdrowy sen, który powinien trwać 7-8 godzin na dobę. Brak snu zmniejsza
insulinowrażliwość tkanek i komórek poprzez zwiększanie stężenia kortyzolu
(tzw. hormon stresu). Co ważne odpowiedni sen chroni nas również przed rozwojem
nadwagi i otyłości. Podczas snu reguluje się poziom leptyny, która bierze
udział w długoterminowej regulacji pobierania pokarmu, a także zwiększa
wrażliwość tkanek na insulinę.
Istotnym czynnikiem w profilaktyce cukrzycy jest
oczywiście prawidłowa dieta! Ważne jest aby w codziennej diecie kierować się
kilkoma prostymi wskazówkami:
•
wybierać węglowodany
złożone (pełnoziarniste pieczywo, ryż, kasze), które z jednej strony
dostarczają niezbędnych składników odżywczych z drugiej zaś są bogatym źródłem
błonnika pokarmowego. Z tych też powodów spożywanie węglowodanów złożonych,
przy jednoczesnym ograniczaniu węglowodanów prostych (np. sacharoza, białe pieczywo)
chroni przed rozwojem insulinooporności.
•
unikać spożywanie
nasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są np. wołowina, wieprzowina,
masło, masło kakaowe, olej palmowy.
•
unikać spożywania kwasów
tłuszczowych typu trans (inaczej utwardzone oleje roślinne). Źródeł tłuszczów
trans jest wiele. Można je między innymi znaleźć: we wszelkiego rodzaju fast
foodach, a także w chipsach, paluszkach, słodyczach i innych „smacznych”
przekąskach. Są one niebezpieczne ponieważ powodują wzrost cholesterolu (frakcja
LDL) we krwi, którego następstwem mogą być m.in. choroby układu krążenia.
•
wybierać produkty bogate w
NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które zmniejszają ryzyko
insulinooporności, podnosząc przy tym poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Ich
źródła to m.in. oliwa z oliwek, olej lniany czy też ryby morskie (makrela,
śledź, łosoś).
•
spożywać produkty i
potrawy o średnim bądź niskim indeksie glikemicznym (IG). Dzięki temu glukoza
stopniowo uwalniana do krwi nie powoduje nagłego i wysokiego wzrostu insuliny,
chroniąc przed wspominaną już insulinoopornością.
•
spożywać produkty bogate w
magnez oraz witaminę D. Magnez odgrywa istotną rolę w regulacji działania
insuliny, natomiast witamina D bierze udział w regulacji pracy komórek trzustki
oraz w produkcji insuliny. Bogate w magnez są m.in.: produkty zbożowe, pestki
dyni, migdały oraz szpinak. Witamina D w dużych ilościach znajduje się w
olejach z wątroby ryb (tran). Ponadto witamina D może syntetyzować się w naszej skórze przy udziale promieniowania UV, czyli ekspozycji na światło
słoneczne.
Warto pamiętać, że
jesteśmy odpowiedzialni za stan naszego zdrowia i samopoczucia. I to jak
kształtujemy nasze nawyki żywieniowe będzie miało odbicie w przyszłości.
Dlatego nie odkładajmy zdrowia na później i zacznijmy już dziś troszczyć się o
to co ważne!
•
duże pragnienie oraz
częste oddawania moczu
•
chudnięcie, mimo normalnej
diety
•
drażliwość, apatia
•
zmęczenie, senność
•
łatwo powstające siniaki
oraz trudniej gojące się rany
•
sucha, swędząca skóra
•
stany zapalne narządów
płciowych
Zgłoś się na wizytę
kontrolną do lekarza w celu wykonania rutynowych badań w kierunku cukrzycy!
Bibliografia:
1. Mirosław Jarosz;
„Praktyczny podręcznik dietetyki”, Warszawa Instytut Żywności i Żywienia;
2. Nancy J.
Peckenpaugh; „Podstawy żywienia i dietoterapia” wydawnictwo Elsevier
3. Palomer X,
Gonzalez-Clemente JM, Blanco-Vaca F, Mauricio D; „Role of vitamin D in the
pathogenesis of type 2 diebetes mellitus”, Diabetes Obes Metab 10(3):
158-197,2008;
4. J. Gawęcki, L.
Hryniewiecki; „Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu”;
5. P. Gogga, J. Karbowska, W. Meissner, Z. Kochan; „ Rola leptyny w regulacji metabolizmu lipidów i węglowodanów”; Postępy Hig Med Dośw; 65, 255-262, 2011;
źródło grafiki : google grafika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz